0

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Νέα & Ειδήσεις
Νέα & Ειδήσεις

Όμικρον – Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Ελλάδα

0
Κοινοποιήσεις
0Points

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής ‘Ομικρον στην Ελλάδα. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ενημέρωση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους 60αρηδες. Το κρούσμα εντοπίστηκε στην Κρήτη.

Πρόκειται για Έλληνα που διαμένει στο Γιοχάνεσμπουργκ, με καταγωγή από τα Χανιά και έφτασε στο αεροδρόμιο από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου. Υποβλήθηκε σε rapid test και βγήκε αρνητικό. Την επόμενη μέρα παρουσίασε ήπια συμπτώματα. Τα rapid test επαναλαμβανόταν κάθε μέρα και έβγαιναν αρνητικά μέχρι τις 29 Νοεμβρίου όπου το μοριακό τεστ βγήκε θετικό, και ήταν ύποπτο για την παραλλαγή Όμικρον, γεγονός που επιβεβαιώθηκε. Ο ίδιος και οι επαφές του βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς έγινε ιχνηλάτιση, ενώ εμφανίζει ακόμα ήπια συμπτώματα όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

«Ήταν θέμα χρόνου μέχρι να εντοπίσουμε την παραλλαγή Όμικρον», ανέφερε ο κ. Ζαούτης, καθώς έχει ήδη εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή Όμικρον

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα για το πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη Όμικρον. Αναφορικά με τη νοσηρότητα και εκεί υπάρχουν πολλά κενά, είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αλλά σημείωσε ότι η εικόνα από τη Νότια Αφρική είναι ότι όσοι νοσούν, νοσούν ελαφρά. Όπως είπε το εμβόλιο είναι πολύ πιθανόν να παρέχει ανοσία σε έναν βαθμό και έτσι παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας.Στη συνέχεια μίλησε για την αναγκαιότητα του testing. Κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν τεστ την εβδομάδα 6 – 11 Δεκεμβρίου, που θα είναι και η περίοδος που θα διατεθεί δωρεάν σε όλους, χωρίς αυτό το μέτρο να είναι υποχρεωτικό. Ακόμα συνέστησε να επαναλαμβάνονται τα τεστ ιδίως  ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Καλό είναι όπως είπε πριν βρεθούμε με συγγενείς και φίλους να υποβληθούμε σε τεστ, καθώς πρόκειται για ένα βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας.

ΠΗΓΗ

Πώς σας φάνηκε;