Χρήσιμα & Πληροφόρηση
Χρήσιμα & Πληροφόρηση

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ; ΞΑΝΑΣΚΕΨΟΥ ΤΟ!

0
Κοινοποιήσεις
0Points

Μολονότι συμφωνώ με το παλιό καλό «sharing is caring», δηλαδή το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι, σε κάποια πράγματα διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Βασικά, σε όσα έχουν να κάνουν με την προσωπική μας υγιεινή. Για παράδειγμα, έχω «φρικάρει» σε περιπτώσεις που συνειδητοποίησα ότι κάποιος άλλος χρησιμοποίησε την πετσέτα προσώπου που είχα στο μπάνιο.

Θα προσπεράσω τον τίτλο του υποχόνδριου, που πιστεύω ότι πολλές φορές έχω κερδίσει με το σπαθί (και τις παραξενιές) μου, και θα μπω κατευθείαν στο θέμα. Συγκατοίκηση και προσωπικά αντικείμενα: Τι πρέπει να μοιράζομαι και τι όχι; Πόσο αθώο είναι αυτό το μοίρασμα ορισμένων αντικειμένων μας; Μήπως μερικές φορές το παρακάνουμε με το «sharing is caring»;

Πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεσαι με τους συγκατοίκους σου

– Τις πετσέτες

Μπορεί σε μια συγκατοίκηση το μπάνιο να είναι κοινό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι κοινές και οι πετσέτες. Βασικά, δεν πρέπει να είναι κοινές. Κι αυτό γιατί κουβαλούν πολλά περισσότερα μικρόβια από όσο νομίζουμε. Γενικά, οι πετσέτες του μπάνιου θεωρούνται το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών, επειδή είναι απορροφητικές, συνήθως έχουν νερά και βρίσκονται στο μπάνιο, το οποίο μαζεύει υγρασία.

Ανάλογη προσοχή θέλουν και οι πετσέτες της κουζίνας! Σε έρευνα του Αμερικανού μικροβιολόγου Charles Gerba, βρέθηκε ότι το 89% των πετσετών κουζίνας ήταν μολυσμένες με κολοβακτηρίδια, ενώ περίπου το 26% έφεραν το βακτήριο κοπράνων E. coli.

Πρακτική συμβουλή: Ένας πρακτικός τρόπος για να μην μπερδεύετε τις πετσέτες σας είναι να έχετε διαφορετικά χρώματα. Έτσι, ακόμα και ο λιγότερο παρατηρητικός άνθρωπος είναι δύσκολο να τις μπερδέψει.

– Είδη ατομικής περιποίησης και μακιγιάζ

Σε ένα κοινό μπάνιο μπορεί εύκολα κάποιος να μπερδευτεί και χρησιμοποιήσει κατά λάθος προϊόντα ατομικής περιποίησης ή μακιγιάζ του άλλου. Αυτό είναι λάθος! Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε προϊόν που έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας μπορεί να μεταφέρει μικρόβια. Ούτως ή άλλως, τα πινέλα μακιγιάζ πρέπει να καθαρίζονται τακτικά ακόμα και όταν τα χρησιμοποιεί μόνο ένα άτομο. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τα προϊόντα που αγγίζουν τα μάτια και τα χείλη, όπως οι μάσκαρες ή τα lip balm αντίστοιχα.

Επίσης, μην μοιράζεστε προϊόντα όπως το σφουγγάρι του μπάνιουαποσμητικάξυραφάκια, τον νυχοκόπτη και, φυσικά, την οδοντόβουρτσα!

Πρακτική συμβουλή: Χωριστά ντουλάπια ή κουτάκια αποθήκευσης στο μπάνιο και το πρόβλημα λύθηκε!

– Τις παντόφλες του/της συγκατοίκου σου

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αφού όλοι μας (μεταξύ αυτών κι εγώ) έχουμε κάποια στιγμή δανειστεί τις παντόφλες κάποιου άλλου, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν θα πρέπει να το κάνουμε. Οι παντόφλες μπορεί να κουβαλούν μικρόβια και βακτήρια, ιδιαίτερα όταν τις έχουμε σε μέρη με πολλή υγρασία, όπως το μπάνιο. Γι’ αυτό, η ανταλλαγή ή ο δανεισμός τους δεν είναι κι η καλύτερη ιδέα.

– Τα ακουστικά και τις ωτοασπίδες

Τέλος, τα ακουστικά και οι ωτοασπίδες είναι αντικείμενα που μπορούν να μαζέψουν βακτήρια από οποιαδήποτε επιφάνεια, όπως είναι οι τσέπες, τα πορτοφόλια και τα χέρια μας, που αποτελούν πηγές βακτηρίων. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, και το κολλώδες κερί που εκκρίνουν τα αυτιά. Έτσι, αν αυτά χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα είναι πιθανό τα βακτήρια και οι σκόνες να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο.

Πρακτική συμβουλή: Μπορείτε να απολυμαίνετε τις ωτοασπίδες πριν από τη χρήση.

ΠΗΓΗ

Πώς σας φάνηκε;