Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.
16 Τρόποι για να Σώσετε ένα “Νεκρό” Φυτό
Μερικοί άνθρωποι έχουν στενούς δεσμούς με τα φυτά τους και είναι τόσο απογοητευτικό όταν μια μέρα, βλέπουν τους πράσινους φίλους τους να ξεραίνονται. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι δεν πρέπει να βιαστείτε να θρηνήσετε το νεκρό φυτό σας, καθώς υπάρχουν μερικοί τρόποι για να τα κάνετε να ανθίσουν ξανά.
Αλλάξτε τις διακοσμητικές ή μεταλλικές γλάστρες.
Εάν το φυτό σας οξυγονώνεται με δυσκολία, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε επιλέξει την ομορφιά σε σχέση με την χρηστικότητα και το έχετε τοποθετήσει σε λάθος είδος γλάστρας. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα υγιές περιβάλλον για να αναπτυχθεί και να ανθίσει. Οι μεταλλικές γλάστρες διατηρούν τη θερμότητα μέσα τους και οι ρίζες του φυτού σας κυριολεκτικά «μαγειρεύονται». Οι διακοσμητικές κεραμικές γλάστρες με μία μόνο οπή αποστράγγισης ή χωρίς θα κάνουν το νερό να παραμένει στο χώμα, προκαλώντας ανθυγιεινή υγρασία γύρω από τις ρίζες.
Αραιώστε και χωρίστε τις ρίζες.
Όταν ένα φυτό μοιάζει με αυτό της εικόνας στα αριστερά, ήρθε η ώρα να του αλλάξετε γλάστρα για να του δώσετε περισσότερο χώρο. Πριν όμως αραιώστε και χωρίστε τις ρίζες ώστε να απορροφούν αποτελεσματικότερα νερό και θρεπτικά συστατικά. Κάντε το προσεκτικά για να μην τις σπάσετε και να τους δώσετε περισσότερο χώρο για να αναπνεύσουν.
Χρησιμοποιήστε μόνο φιλτραρισμένο νερό στα φυτά σας.
Παρότι το νερό της βρύσης φιλτράρεται, έχει ακόμα χλώριο και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το φυτό σας. Αφήστε το νερό για 24 ώρες πριν το πότισμα του φυτού. Το απεσταγμένο ή το βρόχινο νερό της είναι επίσης καλά καθώς και τα δύο είναι ελαφρώς όξινα και ξεπλένουν φυσικά όλες τις χημικές ουσίες και τα άλατα που έχουν ήδη συσσωρευτεί στο χώμα από το προηγούμενο πότισμα με νερό της βρύσης. Μπορείτε είτε να συλλέξετε το βρόχινο νερό σε μια δεξαμενή είτε να βάλετε τα φυτά έξω για να ποτιστούν όταν βρέχει.
Επιλέξτε οργανικές γλάστρες.
Μπορείτε να δοκιμάσετε να μετακινήσετε τα φυτά σας σε γλάστρες από κέλυφος καρύδας. Είναι η καλύτερη οργανική γλάστρα καθώς επιτρέπει την καλή αποστράγγιση, αποτρέπει τη σήψη των ριζών και τροφοδοτεί το φυτό σας με ψευδάργυρο, χαλκό και σίδηρο.
Κόψτε όλα τα «νεκρά» μέρη, αλλά αφήστε 5 εκατοστά βλαστού πάνω από το χώμα.
Αφαιρέστε όλα τα νεκρά ή μαραμένα κομμάτια που έχουν απομείνει στο φυτό. Αυτό περιλαμβάνει τα κίτρινα ή καφέ φύλλα και τα κοτσάνια χωρίς φύλλα. Κόψτε σε γωνία 45 μοιρών, αφήνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο φύλλωμα.
Επιλέξτε μόνο υδατοδιαλυτά λιπάσματα και ποτίστε το φυτό με μικρή ποσότητα.
Παρόλο που το λίπασμα μπορεί να κάνει θαύματα, είναι εν μέρει αλήθεια. Αυτό που έχει σημασία, ωστόσο, είναι η ποσότητα και η σωστή εφαρμογή, ειδικά για τα αδύναμα, άψυχα φυτά σας. Η προσέγγιση του “περισσότερο είναι καλύτερο” θα σκοτώσει εντελώς το φυτό σας. Για να το λιπάνετε, ετοιμάστε ένα μείγμα με 1 κουταλάκι του γλυκού λίπασμα ανά 4 λίτρα νερού καθώς αυτή η αναλογία δεν είναι επιβλαβής για τα φυτά.
Προσθέστε βότσαλα για αποστράγγιση γύρω από το φυτό.
Ελέγξτε τη γλάστρα για κρυφούς κλωβούς και αφαιρέστε τους.
Εάν το φυτό σας εξακολουθεί να βρίσκεται στην αρχική γλάστρα που αγοράσατε, συνιστάται να την ελέγξετε για τυχόν πλαστικό κλωβό στο κάτω μέρος, καθώς είναι επιβλαβής για τις ρίζες και πιθανότατα είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το φυτό σας πεθαίνει. Θα πρέπει να τον αφαιρέσετε ή να αλλάξετε εντελώς τη γλάστρα.
Απαλλαγείτε από τα ζιζάνια με προσεκτικό πλύσιμο.
Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή μια μπατονέτα βουτηγμένη σε σαπουνόνερο ή οινόπνευμα για εντριβές για να καθαρίσετε προσεκτικά τα ζιζάνια από το φυτό σας. Εάν χρησιμοποιείτε ειδικό σαπούνι για έντομα και ζιζάνια, θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές καθώς είναι αποτελεσματικά μόνο μέχρι να στεγνώσουν.
Πάρτε μέτρα για να μην προσελκύσετε κακά έντομα.
Για να προφυλάξετε τα πεινασμένα έντομα από τους πολύτιμους πράσινους φίλους σας, μην χρησιμοποιείτε χώμα από εξωτερικούς χώρους. Αγοράστε φυτόχωμα από κατάστημα κηπουρικής καθώς είναι αποστειρωμένο και δεν θα μολυνθεί από ανεπιθύμητους εισβολείς. Μεταφέρετε αμέσως το φυτό σας στο υγιές χώμα.
Δεδομένου ότι το φυτό σας είναι πολύ αδύναμο, πρέπει επίσης να διασφαλίσετε καλή αποστράγγιση, καθώς έτσι εμποδίζετε τις ρίζες να σαπίσουν και εξασφαλίζετε καλύτερη αντοχή στην εισβολή εντόμων.
Αντιμετωπίστε τους μύκητες και τα έντομα.
Όπως και για τους ανθρώπους, οι μύκητες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία των φυτών σας. Εάν το φυτό σας έχει σήψη πάνω ή πιο κοντά στις ρίζες του, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε αυτόν τον ανεπιθύμητο «επισκέπτη». Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε επαγγελματικά φυτοφάρμακα κατά των μυκήτων είτε να εφαρμόσετε ένα ειδικό λάδι κηπουρικής, το οποίο δεν θα μολύνει το φυτό σας με θανατηφόρες χημικές ουσίες, αλλά θα εξαφανίσει τα έντομα και τους μύκητες.
Κάντε μπάνιο στα φυτά σας.
Μετά από πολύ καιρό σε εσωτερικό χώρο, τα φυτά σας αξίζουν ένα σπα. Ο ξηρός αέρας και ο μη φυσικός εξαερισμός στο διαμέρισμά σας μπορούν να τα εξαντλήσουν. Για να τα αναζωογονήσετε, θα πρέπει να κάνετε έναν καλό καθαρισμό. Βάλτε τα φυτά σε μπανιέρα και πλύνετέ τα καλά κάτω από το ντους, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή και στις δύο πλευρές των φύλλων. Με αυτόν τον τρόπο, θα πλύνετε τυχόν εναπομείναντα παράσιτα από τα φύλλα κα το νερό θα απομακρύνει επιβλαβείς ουσίες που έχουν συσσωρευτεί στο χώμα.
Χρησιμοποιήστε υδρογέλη για φυτά.
Εάν οι ρίζες του φυτού σας είναι επιρρεπείς σε σήψη, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την ισορροπία υγρασίας είναι με τη χρήση υδρογέλης (υπάρχει σε καταστήματα κηπουρικής). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια πάνα μωρού σε κομματια. Απλώς αναμίξτε με νερό μέχρι να πάρετε μια υφή γέλης. Προσθέστε το στο χώμα του φυτού σας σε ίσες αναλογίες και το τέλειο αυτοαποστραγγιζόμενο χώμα σας είναι έτοιμο.
Χρησιμοποιήστε το γιαούρτι ως φυσικό λίπασμα.
Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μπορούν να παρέχουν καλή διατροφή στα φυτά σας. Είναι ένα φυσικό φονικό ασθενειών και βοηθά στο να διατηρείται το χώμα σε βέλτιστη κατάσταση για να αισθάνεται άνετα το φυτό σας. Μπορείτε να «ταΐσετε» το φυτό σας με δύο κουταλάκια του γλυκού γιαούρτι, προσθέτοντάς το στο χώμα για να εμπλουτίσετε τη ρίζα του φυτού με οργανικά οξέα και να βοηθήσετε τον πράσινο φίλο σας να αποκαταστήσει τη ζωντάνια του.
Εάν έχετε ενυδρείο, χρησιμοποιήστε το νερό για πότισμα.
Έχετε παρατηρήσει πιθανώς πόσο γρήγορα τα υδρόφυτα αναπτύσσονται στο ενυδρείο σας. Αυτό συμβαίνει γιατί τροφοδοτούνται συνεχώς από βιολογικά και φυσικά προϊόντα που ως αποτέλεσμα της ζωής των ψαριών σας. Εφόσον το ενυδρείο σας έχει γλυκό νερό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ποτίζετε τα φυτά σας και να εμπλουτίσετε το χώμα τους αποκαθιστώντας την ζωτικότητά τους.
Χρησιμοποιήστε μια πλαστική σακούλα για να δημιουργήσετε ένα θερμοκήπιο.
Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μικροσκοπικό θερμοκήπιο για το φυτό σας τοποθετώντας το μαζί με τη γλάστρα σε μια καθαρή πλαστική σακούλα και τοποθετώντας το σε λίγο φυσικό ή τεχνητό φως. Φροντίστε να ποτίσετε το φυτό πριν και αφήστε το νερό να στραγγίσει καλά. Το πλαστικό θα αφήσει το φυτό σας να απορροφήσει το νερό που θα εξατμιστεί και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είστε κάποιες μέρες, το φυτό σας δεν θα ξεραθεί ξανά. Αυτή η μέθοδος βοηθά επίσης το φυτό σας να επιβιώσει σε συνθήκες με ξηρό αέρα, όπως όταν είναι ανοιχτή η θερμάστρα σας το χειμώνα. Η υγρασία είναι εξίσου σημαντική σε αυτήν την εποχή του έτους για το φυτό σας, όπως και για εσάς και την υγεία σας.