Τι είδες πρώτο σε αυτή την εικόνα; Η απάντησή σου αποκαλύπτει την ηλικία σου

Προβολές 0

Τεστ με εικόνα: «Η σύζυγός μου και η πεθερά μου» ονομάζεται το έργο που φαίνεται στην εικόνα. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές οπτικές ψευδαισθήσεις του κόσμου. Από τι εξαρτάται; Εξαρτάται από την αντίληψη του σχήματος προσώπου. Ορισμένοι βλέπουν στην εικόνα του τεστ, μία γυναίκα νεαρής ηλικίας να στρέφει το κεφάλι της μακριά.

Αντίθετα, κάποιοι άλλοι βλέπουν πρώτο το προφίλ μιας γυναίκας μεγάλης ηλικίας να κοιτάζει προς τα αριστερά. Το απίστευτο είναι πως μπορείτε να δείτε μόνο τη μία από τις δύο εκδοχές κάθε φορά. Δηλαδή, δεν μπορείτε να δείτε ποτέ ταυτόχρονα και τις δύο εκδοχές μαζί. Τις βλέπετε;

Τεστ με εικόνα: Ακολουθεί η σχετική εικόνα από το τεστ, καθώς και παρατηρήσεις

Το πηγούνι της νεαρής γυναίκας είναι ταυτόχρονα η μύτη της γριάς και το πηγούνι της γριάς είναι ταυτόχρονα το στήθος της νεαρής γυναίκας. Εάν αναρωτιέστε γιατί προσέξατε αρχικά την μία από τις γυναίκες και μάλιστα γιατί είδα πρώτα την συγκεκριμένη, μια αυστραλιανή μελέτη του 2018 που διεξήχθη από δύο καθηγητές ψυχολογίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει σχέση με την ηλικία σας! Σύμφωνα με την έρευνα, τα νεαρότερα άτομα βλέπουν πρώτα τη νεαρή γυναίκα. Αντίθετα, οι πιο ηλικιωμένοι βλέπουν πρώτα τη γριά.

Η μελέτη περιελάμβανε 393 συμμετέχοντες (242 άνδρες, 141 γυναίκες) από 18 έως 68 ετών, με διάμεση ηλικία 32 ετών. Τους έδειξαν την εικόνα για μισό δευτερόλεπτο και στη συνέχεια ρωτήθηκαν για το φύλο και την ηλικία του ατόμου που είδαν. Αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες είδαν πρώτα τη νεαρή γυναίκα, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες ήταν πιο νέοι.

Όταν οι ερευνητές μελέτησαν το άνω και κάτω 10% των ηλικιών των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτεροι είδαν πρώτα την ηλικιωμένη γυναίκα και οι νεαρότεροι είδαν πρώτα τη νεαρή γυναίκα. Σκοπός της έρευνας ήταν να προσδιοριστεί εάν “οι προκαταλήψεις για την ηλικία επηρεάζουν την αρχική ερμηνεία μιας εικόνας σε υποσυνείδητο επίπεδο”. Αλλά ακόμα κι αν είδατε πρώτα την ηλικιωμένη κυρία, θυμηθείτε: Είστε τόσο νέοι όσο νιώθετε!

Αφήστε μια απάντηση

Πρόσφατα Σχόλια

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.

 

 / 

Συνδεθείτε

Αποστολή Μηνύματος

Τα αγαπημένα μου